Sağlık

Şekersiz sakız çürük oluşumuna engel olabilir

İSTANBUL (İGFA) – Ramazan bayramının gelmesiyle beraber şeker ve tatlı tüketimi artıyor. Bayram ziyaretlerinde tüketilen ikramlıklar fazla şeker içerdiğinden ağız içinde asidik bir ortam oluşturarak dişlerde çürük oluşumuna neden oluyor.

Özellikleri açısından şekerli ve unlu yiyeceklerin ağızda kalan artıklarından asit oluşabiliyor. Bu asitler dişlerin mineral dokusunu çözerek dişin minesinin bozulmasına ve diş çürüğünün başlamasına neden oluyor.

Ramazanda, ağız bakımının aksaması ve fazla şeker, çikolata, lokum gibi yiyeceklerin tüketilmesiyle ağız ve diş problemleri daha sık görülüyor.

Bayramlarda ağız ve diş sağlığının önemine vurgu yapan Avrupa Estetik Diş Hekimliği Akademisi Üyesi, Divas in Dentistry Türkiye Temsilcisi Güzin Kırsaçlıoğlu, “Çürükler diş özüne zarar vererek diş çürümesine yol açar ve diş ağrısına neden olur. Diş çürüğünün belirtileri arasında ağız kokusu, zonklama şeklinde ağrı ve sıcak-soğuk hassasiyeti yer alıyor. Çürük sebeplerinin başında ise, düzenli ağız temizliğinin yapılmaması, tükürük kalitesi ve içeriği, diş yapısı ve beslenme yer alıyor. Diş çürüğü tedavi edilmediğinde genişleyebiliyor ve günlük yaşamı olumsuz etkileyebiliyor. Özellikle bayramda artan şekerli, karbonhidratlı ve asitli yiyecek tüketimi ile beraber dişlerde çürükler de çoğalıyor. Diş çürümesinin önüne geçebilmek için; ağız bakım ürünleri bilinçli kullanılmalı, şekerli ve asitli yiyeceklerin tüketimine dikkat etmeli, tüketildiğinde hemen dişleri fırçalamalıyız. Fırçanın olmadığı durumlarda ağız çalkalanmalı ya da şekersiz sakız çiğnenmeli ” ifadelerini kullandı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu